- macam2macamadadisini.blogspot.com: 2010
Free Auto Backlink

macam-macam ada di sini

Assalamua'laikum semua///


Terima Kasih kepada semua visitor & follower yg tak jemu2 singgah kat blog saya ni....lawatlah selalu, InsyaAllah saya akan melawat semua visitor & follower saya setiap hari. Terima kasih sekali lagi

alang2 dah singgah, follow jelah!!!

Create your own banner at mybannermaker.com!
Copy this code to your website to display this banner!

Al-Quran

Sunday, October 24, 2010


BOOTH berdiri di hadapan Big Ben di Medan Parlimen London
ketika tunjuk perasaan membantah Akta Jenayah Terancang 2005 yang baru.

Dapat hidayah ketika kunjungi masjid

LONDON: Adik ipar bekas perdana menteri Britain Tony Blair yang juga penyiar dan wartawan Lauren Booth, 43, mengumumkan beliau memeluk Islam enam minggu lalu selepas mendapat hidayah.
Lauren, adik tiri kepada isteri Blair, Cherry, berkata beliau kini memakai hijab ketika keluar rumah, bersolat lima kali sehari dan pergi ke masjid setiap kali mempunyai kesempatan.
“Saya tidak lagi makan daging babi atau minum arak. Saya juga membaca al-Quran setiap hari dan kini sudah sampai ke halaman 60. Sudah 45 hari saya tidak meneguk arak, paling lama dalam tempoh 25 tahun.

“Ajaibnya, sejak memeluk Islam saya langsung tidak teringin menyentuh arak, sedangkan sebelum ini saya akan minum sekurang-kurangnya dua gelas setiap hari,” katanya yang dipetik akhbar Daily Mail.

Lauren berkata beliau memperoleh ‘pengalaman suci’ ketika mengunjungi Masjid Fatimah al-Masumeh, yang menempatkan makam Fatimah al-Masumeh, adik Imam Reza, imam kelapan penganut Syiah daripada keturunan Saidina Ali, di Qom.

“Tiba-tiba saja saya berasa tenang dan gembira. Sejurus tiba di Britain, saya terus mengambil keputusan memeluk Islam,” katanya.
Mengenai kemungkinan untuk memakai burqa atau penutup muka, Lauren tidak menafikan akan berbuat demikian pada masa depan.

“Siapa tahu ke arah mana dan hala tuju mana Islam akan membawa saya seterusnya?” katanya.

Lauren sebelum ini diketahui sebagai seorang yang bersimpati dengan Islam dan menghabiskan banyak masa bertugas di Palestin.

“Saya kagum dengan keteguhan dan keindahan agama ini,” katanya apabila ditanya mengenai Islam. – Agensi
READ MORE-
-

Tuesday, August 31, 2010

Selamat HAri Lahir Baby Damia & Selamat Merdeka!!!

Salam semua///


Hari ni 31/08/2010 genaplah umur baby Damia 3 thn...dan juga hari Kemerdekaan Malaysia yg ke-53...
saya bersyukur saya kerana menyambut hari lahir baby Damia kali ke-3 berturut2 dlm bulan Ramadhan. Disamping meneruskan ibadah puasa sempat juga celebrate birthday damia secara simple ( x membazir sbb x mau ikut setan terutamanya dlm bulan yg mulia ni).....

Dua tiga hari lepas Damia ada dpt kad Birthday dari Gomen sempena salah seorang anak Merdeka sbb lahir hari merdeka...dia punya la seronok dok canang yg birthday dia dah dekat dah, so hari ni punya la seronok sbb ramai saudara mara yg dok sms n call dia dok wish Happy Birthday....biasa la kan kanak2 mesti la seronok..dpt lak hadiah bear besaq dr tok dia...tidoq pun pelok sakan la bear tu...

Sekali lagi Happy Birthday Baby Damia yg ke-3 & Happy Merdeka Day yg ke-53
Semoga kita semua dipanjangkan umur dan dimurahkan rezeki. Serta sentiasalah kita menjadi hambaNya yg sentiasa bersyukur atas segala2nya.

READ MORE- Selamat HAri Lahir Baby Damia & Selamat Merdeka!!!
-

Pokke / Tekek - Mai pakat2 cari duit raya!!!

Dah heboh dah pasai pokke atau ada yg panggil tekek yg dikatakan hempedunya dpt mengubati penyakit aids atau melawan virus HIV. Hrganya setakat yg sy dpt tau 300gram mencecah puluhan ridu ringgit malah berita terbaru dari area Kuala Muda ada yg dh dpt jutaan ringgit dgn menjual seekor pokke seberat 3kg lebih...betul ke?

harga terkini:

300gram     -  ~RM 60k
1kg             - ~ RM 1j
3kg             -  ~RM 4j
3kg keatsa  -  >RM 4j

Kalau dpt tangkap boleh contact saya, Man : 0195239516


                                                  

kalau sy jumpa pun sy nak try jual jugak sbb adik sy kata dia boleh contact buyer...
jom kita pakat2 cari...hehe...

ni dia link yg sy dpt dr youtube satu lagu khas utk pokke nih atau play kat bwh ni..

video



READ MORE- Pokke / Tekek - Mai pakat2 cari duit raya!!!
-

Friday, August 27, 2010

Haram GREEN Soya bean drink from YEO's dan FANTA APPLE

Assalamualaikum///



GREEN BEAN SOY DRINK . Kali ini saya nak sentuh ttg 
minuman ringan keluaran Yeo Hiap Seng, jenama salah satu 
pembekal minuman ringan yg tak asing lagi di rantau ini 
khususnya Singapura dan Malaysia. 


Pernahkah anda dengar ttg keluaran produk minuman YHS 
yg terkini, khususnya minuman kacang soya fusion dgn 
kacang hijau? Jika anda di Singapura, harap2 baca 
dulu ya, bahan-bahan yg terkandung dalam minuman ini.
Semasa saya ke salah sebuah pasaraya tempatan, terpandang
saya ke arah minuman ini yg saya fikir adalah salah satu lagi
keluaran terbaru YHS. Iyerlah, apalah bahan yg nak dibubuh 
dlm minumankan? So I pick up one and brought to office. 
Tapi, bila saya baca ingredientsnya........



Apa ke benda ni? Rupa-rupanya E471 is derived from pig.
MasyaAllah, dah takde lagi ke sumber yg baik, yg murni, 
darimana pihak pengeluar nak dapatkan bahan atau sumber 
utk membuat produk minuman mereka???? Tidakkah mereka
peka dgn pengguna2 Islam yg sememangnya ramai telah terbiasa 
dgn minuman yg mereka bekalkan atas jenama YHS??? 

Belek punya belek.....hah, patutlah. Minuman ni diperbuat di negara 
yg dah mmg dah tersohor bubuh melamine dalam susu!! apapun, 
saya sekedar berkongsi info dan diharap sesiapa yg teringin nak merasa 
minuman jenama YHS " Green Bean Soy Drink ", lupakan sajalah niat
anda tu. Tak berbaloi bahan yg haram jika memasuki dlm tubuh badan 
kita ni!! Harap dapat sebarkan info ini terutama sekali kpd anak-anak 
kita yg mungkin kurang arif ttg perkara ini. 

Dan yg lagi satu.....Do not drink FANTA APPLE, as it contains
(E211, E224) Fat of Pork(PIG) 
READ MORE- Haram GREEN Soya bean drink from YEO's dan FANTA APPLE
-

Thursday, August 26, 2010

A Petai a day keeps the doctor away



                                           ADVICE FROM UKM MEDICAL DOCTOR


Little did you know ...... after reading THIS, you'll NEVER look at petai in the same way again!
Petai contains three natural sugars -sucrose, fructose and glucose. Combined with fiber, petai gives an instant, sustained and substantial boost of energy. Research has proved that just two servings of petai provide enough energy for a strenuous 90-minute wor kout.. No wonder petai is the number one fruit with the world's leading athletes. But energy isn't the only way petai can help us keep fit. It can also help overcome or prevent a substantial number of illnesses and conditions, making it a must to add to our daily diet.

Depression: 
According to a recent survey undertaken by MIND among people suffering from depression, many felt much better after eating petai. This is because petai contain tryptophan, a type of protein that the body converts into serotonin, known to make you relax, improve your mood and generally make you feel happier.

PMS(premenstrual syndrome): 
Forget the pills - eat petai. The vitamin B6 it contains regulates blood glucose levels, which can affect your mood.

Anaemia: 
High in iron, petai can stimulate the production of haemoglobin in the blood and so helps in cases of anaemia.

Blood Pressure:
This unique tropical fruit is extremely high in potassium yet low in salt, making it perfect to beat blood pressure. So much so, the US Food and Drug Administration has just allowed the petai industry to make official claims for the fruit's ability to reduce the risk of blood pressure and stroke.

Brain Power : 
200 students at a Twickenham (Middlesex) school were helped through their exams this year by eating petai at breakfast, break, and lunch in a bid to boost their brain power. Research has shown that the potassium-packed fruit can assist learning by making pupils more alert.
Understand that bananas contain lot of potassium too so eat more banana. Just look at those monkeys, they are really active, alert, smart and cunny too!!

Constipation:
High in fiber, including petai in the diet can help restore normal bowel action, helping to overcome the problem without resorting to laxatives.

Hangovers: 
One of the quickest ways of curing a hangover is to make a petai milkshake, sweetened with honey. The petai calms the stomach and, with the help of the honey, builds up depleted blood sugar levels, while the milk soothes and re-hydrates your system.

Heartburn:
Petai has a natural antacid effect in the body, so if you suffer from heartburn, try eating petai for soothing relief.

Morning Sickness :
Snacking on petai between meals helps to keep blood sugar levels up and avoid morning sickness.

Mosquito bites :
Before reaching for the insect bite cream, try rubbing the affected area with the inside of the petai skin. Many people find it amazingly successful at reducing swelling and irritation.

Nerves: 
Petai is high in B vitamins that help calm the nervous system.

Overweight: 
Studies at the Institute of Psychology in Austria found pressure at work leads to gorging on comfort food like chocolate and crisps. Looking at 5,000 hospital patients, researchers found the most obese were more likely to be in high-pressure jobs. The report c oncluded that, to avoid panic-induced food cravings, we need to control our blood sugar levels by snacking on high carbohydrate foods every two hours to keep levels steady.

Ulcers: 
Petai is used as the dietary food against intestinal disorders because of its soft texture and smoothness. It is the only raw fruit that can be eaten without distress in over-chronicler cases. It also neutralizes over-acidity and reduces irritation by coating the lining of the stomach.

Temperature control :
Many other cultures see petai as a "cooling" fruit that can lower both the physical and emotional temperature of expectant mothers. In hoiland, for example, pregnant women eat petai to ensure their baby is born with a cool temperature.

Seasonal Affecti ve Disorder (SAD) : 
Petai can help SAD sufferers because they contain the natural mood enhancer, tryptophan.

Smoking: 
Petai can also help people trying to give up smoking. The B6, B12 they contain, as well as the potassium and magnesium found in them, help the body recover from the effects of nicotine withdrawal.

Stress: 
Potassium is a vital mineral, which helps normalize the heartbeat, sends oxygen to the brain and regulates your body's water balance. When we are stressed, our metabolic rate rises, thereby reducing our potassium levels. These can be rebalanced with the help of a high-potassium petai snack.

Strokes: 
According to research in "The New Engla nd Journal of Medicine, " eating petai as part of a regular diet can cut the risk of death by strokes by as much as 40%".

Warts: 
Those keen on natural alternatives swear that if you want to kill off a wart, take a piece of petai and place it on the wart. Carefully hold the petai in place with a plaster or surgical tape!

So, as you can see, petai really is a natural remedy for many ills. When you compare it to an apple, it has four times the protein, twice the carbohydrates, three times the phosphorus, five times the vitamin A and iron, and twice the other vitamins and minerals... It is also rich in potassium and is one of the best value foods around. So maybe its time to change that well-known phrase so that we say, "A Petai a day keeps the doctor away".

By : Hafizi Ibrahim, Jabatan Pembangunan, USM Kampus Induk, Penang. 

READ MORE- A Petai a day keeps the doctor away
-

Wednesday, August 25, 2010

Awas - Check Dulu Sebelum Membeli




Sempena menyambut Aidilfitri yg akan menjelma x brapa hari saja lg ni kompom dah ramai yg dok serbu shopping2 komplex utk membuat persiapan samada brg2 rumah, baju raya n sebagainya.
"Jualan murah", "sale", "Megasale", "Shopping Raya" dan bermcm2 sepanduk yg mengiurkan nafsu kita dibentangkan di merata2 tmpat, tapi AWAS, dlm keadaan kelam-kabut dan main serbu sj jgn sekali2 kita lupa pada pihak2 yg akan cuba ambik kesempatan utk menipu pengguna utk mendapatkan keuntungan berganda. 
Contohnya seperti yang dilaporkan oleh wartawan Mingguan mStar mengenai penipuan jualan murah yang diibaratkan sebagai ‘duri dalam daging’ terhadap masyarakat di negara ini.

PETALING JAYA: Sehelai selimut tertera dua label harga iaitu RM455 dan selepas diberi diskaun kononnya sebanyak 80 peratus, maka harganya turun mendadak kepada RM109.20.
Ironinya, tarikh yang tertera pada label harga diskaun ialah 10 Ogos 2009 bermakna ia dicetak pada hari berkenaan sementara label dengan harga RM455 - yang kononnya harga asal - tertera tarikh 22 Julai 2010.




Perbandingan harga yang agak 'melampau' sebelum dan selepas jualan promosi. 
Perhatikan tarikh yang tertera pada kedua-dua label



Kesimpulan mudahnya ialah, pengguna ditipu oleh pihak penjual yang tidak bertangggungjawab kononnya mereka menerima harga diskaun yang sangat menarik sedangkan pembeli membayar harga asal produk yang dijual itu.
Itu baru satu contoh barangan, sedangkan terdapat ribuan produk yang dijual di situ dengan tawaran potongan harga bagi menarik perhatian pembeli yang tanpa disedari mereka sebenarnya terpedaya.
Bayangkan keuntungan yang diperoleh peniaga sekiranya taktik serupa dilakukan setiap kali promosi jualan.
Tiada siapa yang menyangka, penipuan licik seperti itu didalangi oleh pusat membeli-belah terkenal, bukannnya gerai di pasar malam atau di tepi-tepi jalan.
Merasakan dirinya tertipu dengan potongan harga yang disifatkan tidak masuk akal, seorang pengguna prihatin, Khairul Nizam Abd Maulud, 34, tampil mendedahkan perkara tersebut kepada Mingguan Mstar baru-baru ini.
“Saya sangat kecewa dengan penipuan yang berlaku. Selalunya saya akan semak tanda harga sebelum diskaun. Tapi pada hari kejadian isteri saya terlepas pandang kerana dia pergi seorang diri. Lebih malang, tanda harga sebelum diskaun tertera tarikh Julai 2010 sedangkan harga ketika promosi pula memaparkan tarikh Ogos 2009.
“Di sini jelas menunjukkan penipuan tanda harga oleh peniaga, harga promosi yang diletakkan pada barangan itu adalah harga asal produk berkenaan. Nampak sangat peniaga sengaja mencari keuntungan dengan cara yang mudah kerana mereka tahu pengguna pasti membeli produk pada harga yang murah,” katanya.
Beliau yang juga pensyarah di sebuah Institusi Pengajian Tinggi berkata, di sinilah pentingnya ilmu kepenggunaan, kerana ia dapat membantu pengguna membuat penilaian terhadap kesahihan harga sesuatu produk sebelum dan ketika promosi jualan murah diadakan.
“Membaca label dan tag harga adalah penting, tapi pengguna sering mengabaikannya. Inilah yang selalu menjadi punca kepada penipuan tanda harga. Sikap tidak suka membaca tag harga pada produk perlu dikikis, kita perlu jadi pengguna yang berhemah, biar kita jadi pengguna yang ‘alah membeli menang memakai’.
“Ini tidak pantang ternampak iklan jualan murah kita pasti akan ke pusat beli-belah berkenaan untuk membeli-belah. Kita harus membuang sikap sedemikian, sebaliknya kita perlu membeli barangan yang dirasakan perlu dan jangan membazir dalam berbelanja, barulah kita boleh menjadi pengguna yang berhemah,” katanya.
Khairul Nizam berkata, penipuan tanda harga ketika jualan murah banyak berlaku di pusat beli-belah terkemuka di negara ini saban setahun.
READ MORE- Awas - Check Dulu Sebelum Membeli
-

Tuesday, August 24, 2010

Mereka Memilih Islam




drdanialhalaqahoxy(Kisah-kisah pengislaman Dr. Gary Miller (Pakar Matematik Kanada) / Aminah asSilmi (Bekas Kristian dan Aktivis Pembebasan Wanita) / Idris Tawfiq (Bekas Paderi) / Estanislao Soria (Bekas Paderi) / Michael Wolfe (Dari Keluarga Kristian-Yahudi Amerika) / Rosalyn Rushbrook (Berijazah Dalam Teologi Kristian London) 
Dr. Gary Miller (Tokoh Ilmu Teologi Kristian Dari Kanada, Pakar Matematik) 
Dr. Gary Miller (Abdul Ahad Omar) berasal daripada Kanada. Beliau merupakan seorang pakar matematik yang mendalami ilmu teologi (ketuhanan) Kristian. Pada tahun 1978 beliau dihadiahkan al-Quran dan selepas membacanya beliau mula menyedari tentang kepincangan Bible dan kebenaran al-Quran. Beliau terus memeluk agama Islam dan merupakan seorang pendakwah Muslim yang komited hinggalah ke hari ini. Antara tulisan beliau yg menarik ialah yang bertajuk "The Amazing Quran" (Quran Yang Mengagumkan). Dalam tulisan ini beliau 
Dr Gary Miller. Pakar Matematik dan Teologi Kristian dari Kanada ini memeluk Islam.membuktikan bahawa al-Quran adalah wahyu dan tidak mungkin ditulis oleh manusia dengan menggunakan pendekatan saintifik. Antara tulisannya ialah, "Seperkara yang mengejutkan golongan yang bukan Islam selepas mereka mengkaji al-Quran ialah, ia tidak seperti apa yang mereka jangkakan. Bagi mereka, al-Quran ialah sebuah kitab tua yang datang dari padang pasir Arab dan berumur lebih kurang 14 abad. Justeru mereka menjangkakan, isi-isinya pasti juga tua lagi kuno seperti umurnya. Sebahagian daripada mereka pula menjangkakan, oleh kerana ia datang dari padang pasir, ia pasti banyak bercerita tentang padang pasir. Tiba-tiba mereka menyedari bahawa ia tidak seperti itu.... 
Al-Quran boleh dikaji secara saintifik kerana ia mengutarakan sesuatu yang tidak diutarakan oleh kitab-kitab agama lain secara amnya. Malah al-Quran mampu menyahut cabaran ahli-ahli sains. Konsep sains pada hari ini ialah satu konsep yang memerlukan bukti. Jika seseorang mengutarakan sesuatu teori, pakar-pakar sains tidak akan mempedulikannya melainkan jika ia disertakan dengan bukti dan sanggup melalui beberapa ujian yang saintifik. Al-Quran sebenarnya sanggup diperlakukan seperti itu untuk membuktikan bahawa ia adalah benar. Seribu empat ratus tahun sudah berlalu dan tidak ada sesiapa pun yang mampu membuktikan kepalsuan al-Quran, justeru al-Quran adalah sebuah kitab yang hak lagi benar". (Rujukan: http://www.islamicity.com/science/theamazingquran.shtml
Aminah asSilmi (Bekas Kristian Protestan Amerika, Aktivis Pembebasan Wanita R adik al)  
Aminah as-Silmi ialah seorang bekas Kristian Protestan dari kumpulan Gereja Southern Baptist. Beliau juga merupakan seorang aktivis dari kumpulan pembebasan wanita yang r adik al dan pernah bertugas sebagai seorang wartawan penyiaran. Beliau merupakan seorang pelajar yang pintar dan mendapat pelbagai anugerah kecemerlangan ketika berada di sekolah. Ketika di kolej beliau terpaksa belajar dengan wanita-wanita Arab yang rata-ratanya memakai tudung. Beliau menganggap mereka sebagai "golongan yang menjijikkan." 
Aminah asSilmi. Sebelum ini seorang Kristian dan Aktivis Pembebasan Wanita Dari Amerika.Akhirnya beliau mengambil keputusan untuk berdakwah kpd mereka agar mereka menganut agama Kristian. 
Untuk tujuan itu beliau telah mengkaji Islam dengan mengkaji al-Quran, Sahih Muslim dan 15 buku yang lain.  Kajian terhadap Islam ini berterusan selama 2 tahun dan akhirnya persepsinya terhadap Islam telah berubah. Ketika itu barulah beliau menyedari betapa Islam merupakan agama yang amat memuliakan wanita. Pada tanggal 21 Mei 1977, beliau mengucap dua kalimah syahadah. Selepas memeluk Islam beliau berpakaian menutup aurat dan tindakan itu menyebabkan beliau kehilangan kerjayanya sebagai seorang wartawan penyiaran di Denver . Malah mahkamah memutuskan beliau dipisahkan daripada anak-anaknya disebabkan keislamannya. Akhirnya, dengan izin Allah, anak-anaknya, ibu bapanya dan bekas suaminya memeluk Islam... (Rujukan: http://www.texnews.com/religion97/muslim110197.html)  
  
Idris Tawfiq (Bekas Paderi Roman Katolik UK ) 
Idris Tawfiq ialah seorang bekas paderi Katolik (Roman Catholic). Beliau memperoleh ijazah dalam bahasa Inggeris dan Sastera daripada Universiti Manchester, dan dalam bidang Teologi (Sacred Theology) atau Ilmu Ketuhanan daripada Pontifical University of Saint Thomas Aquinas di Rom. Sebelum memeluk Islam beliau berpandangan Islam ialah satu agama kolot yang merendahkan martabat wanita, mementingkan keganasan dan mengajak umatnya agar 
Idris Tawfiq seorang bekas paderi Roman Katolik dari UK.mengebom diri untuk mendekatkan diri kepada Tuhan. Ketika beliau bercuti di Mesir selama seminggu beliau mula menyedari bahawa umat Islam secara umumnya tidak seperti yang dipaparkan dalam media massa di Barat.   
Apakah perbezaan yang besar antara agama Kristian Katolik dan Islam? Beliau menjawab, "Asas bagi agama Islam ialah Allah. Kesemua perkara adalah berpaksikan Allah... Ia tidak menj adik an, sebagai contoh, Nabi Isa sebagai paksi.  Seperkara yang lain ialah, Islam merupakan satu agama yang komprehensif. Ia bukan satu agama yang menekankan ibadah pada hari-hari tertentu (contohnya hari Ahad) sahaja. Sebaliknya, Islam mengajar umatnya tentang cara untuk menyapa orang lain, adab-adab makan minum, adab-adab memasuki bilik, malah tentang setiap perkara."  (Rujukan: http://www.idristawfiq.com/)  

  
Estanislao Soria (Bekas Paderi Roman Katolik Filipina) 
Estanislao Soria ialah seorang paderi Kristian dari mazhab Katolik (Roman Catholic) yang berasal dari Filipina. Beliau mendapat pendidikan dan memperoleh ijazah dari Xavier University  dan Loyola School of Theology, Ateneo de Manila University. Ketika pemimpin Islam Moro, Nur Misuari, bercadang untuk menj adik an Mindanao sebuah negara Islam terpisah daripada Filipina, Estanislao Soria menentang cadangan itu. Beliau (yang lebih dikenali di Filipina sebagai 'Father Stan') berazam membuktikan penentangan beliau itu secara ilmiah. 
Estanislao Soria bekas paderi Roman Katolik Filipina memeluk IslamJusteru beliau telah membuat kajian yang mendalam dalam bidang sosiologi dan sejarah Filipina untuk membuktikan bahawa cadangan Nur Misuari adalah tidak berasas sama sekali. Di samping itu beliau berasa perlu untuk berdakwah kepada orang-orang Islam bertujuan untuk membawa mereka kepada Kristian. Untuk mencapai tujuan ini buku-buku tentang Islam telah beliau baca dan kaji. 
Akhirnya sesuatu yang mengejutkan telah berlaku, iaitu, selepas beliau mengkaji Islam beliau menyedari bahawa Islamlah agama yang sebenarnya dan seterusnya memeluk agama Islam pada tahun 2001. Beliau mendapati banyak pandangan yang diutarakan oleh tokoh-tokoh Kristian seperti Thomas Aquinas adalah berasaskan ajaran Islam. Beliau berkata, "Kajian saya menyedarkan saya bahawa tamadun Barat sebenarnya berkembang kesan daripada ajaran Islam... Saya juga menyedari bahawa Gospel mengikut Barnabas adalah lebih sahih (credible) jika dibandingkan dengan keempat-empat Gospel yang terdapat dalam Bible sekarang (iaitu Gospel mengikut Mark, Matthew, Luke dan John)." (Gospel mengikut Barnabas menceritakan dengan jelas tentang pengutusan nabi Muhammad selepas nabi Isa). (Rujukan:http://www.islamonline.net/english/Journey/2005/11/jour01.shtml) 

Michael Wolfe (Dari Keluarga Kristian-Yahudi Amerika, Wartawan)
Michael Wolfe berasal daripada Amerika. Ibunya ialah seorang Kristian dan bapanya seorang Yahudi. Justeru berlatarbelakangkan itu beliau berkesempatan mengenali agama Yahudi dan Kristian namun kedua-dua agama itu tidak menarik perhatiannya. Agama Yahudi, baginya, amat menekankan tentang kaum yang 
Michael Wolfe, wartawan Amerika, memeluk Islamterpilih (iaitu golongan Yahudi), dan pandangan ini tidak dapat beliau terima. Agama Kristian pula diselimuti pelbagai misteri.  

Beliau menegaskan, "Agama kebenaran yang saya cari mestilah satu agama yang tidak mengabaikan aspek metafizik dan sains. Ia bukannya satu agama yang sempit yang susah untuk difahami. Agama itu tidak memerlukan manusia perantara seperti paderi. Ia tidak menentang perkara tabii seperti seks. Dalam agama itu perlu ada ritual atau amalan harian agar dengan itu kesedaran diri dapat dipertajam dan minda dapat disiplinkan. Yang paling penting, saya perlukan kejelasan dan kebebasan dalam beragama kerana saya tidak mahu membuang akal fikiran untuk digantikan dengan dogma atau kepercayaan secara membuta tuli... Dan semakin saya mengkaji Islam semakin saya menyedari bahawa inilah agama yang saya cari.".... Antara buku yang beliau karang ialah 'The Hajj: An American's Pilgrimage to Mecca ' dan 'One Thousand Roads to Mecca : Ten Centuries of Travelers Writing About the Muslim Pilgrimage'. Beliau mendapat Anugerah Wilbur 2003 kerana buku agama terbaik yang dihasilkan. (Rujukan: http://www.islamonline.net/English/artculture/2002/12/article09.shtml)
  
Rosalyn Rushbrook (Berijazah Dalam Teologi Kristian, Penulis Dari London )  
Ruqaiyyah Waris Maqsood dilahirkan pada tahun 1942 di kota London , UK . Nama asalnya ialah Rosalyn Rushbrook. Beliau dibesarkan sebagai seorang Kristian dan memperoleh ijazah dalam bidang Teologi Kristian daripada Universiti Hull pada tahun 1963. Pengetahuan beliau yang mendalam dalam ilmu Kristian merangsang beliau untuk menulis beberapa buah buku tentang agama itu. 
Rosalyn Rushbrook (London) berijazah dalam ilmu Teologi Kristian memeluk IslamAntara buku yang ditulis beliau ialah 'In the Steps of Jesus', 'Jesus of Nazareth', 'Does God Have a Body?' dan 'The Trouble with God'. 
Namun pengetahuannya yang mendalam tentang Kristian juga menyedarkan beliau tentang kesesatan agama Kristian terutamanya yang berkaitan dengan konsep triniti. Akhirnya beliau memeluk Islam pada tahun 1986. Pada hari ini beliau berjaya menghasilkan pelbagai buku tentang Islam dan pada tahun 2001 beliau dianugerahkan Anugerah Iqbal kerana sumbangannya. (Rujukan: http://www.welcome-back.org/profile/maqsood.shtml
Disusun dan edit oleh Dr. Danial Zainal Abidin untuk mindasuper.com

READ MORE- Mereka Memilih Islam
-

Masalah perut buncit???



Ada bermcm2 petua utk mnegatasi masalah perut buncit ni, so saya nak bg la salah satu petua yg agak boleh membantu iaitu yg pertamanya dgn menggunakan epal hijau..caranya seperti berikut;
1. potong sebiji epal hijau dan kisarkn bersama2 air sejuk sehingga halus.
2. minum kisaran epal tersebut tanpa membuat sebarang tapisan
3. amalkan setiap pagi dan sebelum tidur. Selain dr mengatasi maslah buncit, petua ini jg dpt membuang toksin dan lemak dlm bdn. InsyaAllah.
disamping minum air tapisan tersebut boleh la kita amalkan juga kurangkan makan nasi pd waktu mlm atau pun jgn makan nasi malam. Then kalau rajin lagi, sambil lepak2 depan TV tu buatlah tekan tubi dgn meletakkan kedua2 tapak tangan di bawah kepala seterusnya angkat kepala berulang2 kali. Selamat mencuba.

READ MORE- Masalah perut buncit???
-

Monday, August 23, 2010

TQ Nuffnang!!

Semakin hari smakin jatuh cinta aku kat Nuffnang ni sbb hari ni account aku dh betambah jadi RM22.50....camner la rupa Nuffnang yer? hehehe..harap2 Nufnang xkan lupakan aku selama2nya dan akan terus seiring dan sejalan bersamaku..hehe..TQ sekali lagi.. sorry pic x blh nak paste cos ada problem la pulak.

Jom la kita pakat2 up traffic utk sama2 meningkatkan account masing2. Nuffnag ni baik hati, bila traffic kita ok jer byk la iklan2 yg akan di attachkn pd blog kita....cuma la ni yg masih sy dok nunggu dari Nuffnang adalah BE, sampai skarang masih blom dpt BE lg...ermm sodih jugak den...

Apa2 pun selamat memblogwalking utk semua...



READ MORE- TQ Nuffnang!!
-

Sunday, August 22, 2010

Petua : Hilangkan Pahit Rebung

Sebut rebung jer terus meleleh ayaq lioq di dlm bulan posa nih....kena pulak buat masak lemak dgn daging atau udang besaq...fuhh terangkatttt...sesetengah org lebih suka buat masak lemak putih dgn udang, sedap tuuu..
tapi sebelum nak masak tu kita kena la tau cara2 nak hilangkan pahit rebung ni kan...kalau stakat tau beli yg dah siap masak so x pyh dok susah2 la nak ikut petua ni sbb mmg x berkesan la..hehe.

Caranya nak hilangkan pahit rebung ni mudah jer..,
1. masukkan rebung ke dlm periuk
2. rebus bersama dua sudu teh gula selama 10 minit.
3. di basuh dgn air biasa dan
4. tunggu apa lagi masak la apa2 resepi ikut citarasa sendiri...

Selamat berpuasa dan Selamat beribadah...
**Sedang menunggu rebung madu 6 perdu di kwsn rmh membesar...




READ MORE- Petua : Hilangkan Pahit Rebung
-

Friday, August 20, 2010

Salleh Gregor Samsa seorang lagi penghina Islam

Salam semua///

 Perasaan geram, marah  dan mcm2 terlintas bila baca fb budak celaka nih....kalau betoi dia x mau n x sukakn Islam, tp kenapa dia nk hina Islam???? inilah yg buatkan ramai Umat Islam marah, geram n sbgainya..
Dah byk kita jumpa dlm internet ni yg x sukakan Islam serta menghina Islam tp dlm masa yg sama kita dpt lihat semakin depa menghina Islam semakin menunjukkan Islam adalah Agama yg terbaik yg dianugerahkn oleh Allah kpd makhlukNya.
 Jom kita pakat2 terjah siapa mamat bodoh n baghal ni bersama konco2nya ..maybe ramai yg dah jumpa..
Kalau hina pemimpin2, orang2 berpangkat dan orang2 biasa pun ada hukumannya, so yg hina Agama Islam serta cuba buat fahaman sampai nak ajak orang bunuh diri yg boleh gugat keamanan negara busuk2 pun patut mau kena masuk ISA la mamat ni betoi dak??? Kita doakan agar dia dapat hidayah Allah dan kembali ke pangkal jalan...Wallahua'alam..

READ MORE- Salleh Gregor Samsa seorang lagi penghina Islam
-

Soalan imam Al-Ghazali untuk difikir-fikirkan

Suatu hari, Imam Al Ghazali berkumpul dengan murid-muridnya. Lalu Imam
Al Ghazali bertanya, pertama, "Apa yang paling dekat dengan diri kita di
dunia ini? ".

Murid-muridnya ada yang menjawab orang tua, guru, teman, dan kerabatnya.
Imam Ghazali menjelaskan semua jawaban itu benar. Tetapi yang paling dekat
dengan kita adalah "Mati". Sebab itu sudah janji Allah SWT bahwa setiap
yang bernyawa pasti akan mati. (Ali Imran 185)


Lalu Imam Ghazali meneruskan pertanyaan yang kedua. "Apa yang paling jauh
dari diri kita di dunia ini?".

Murid-muridnya ada yang menjawab negara Cina, bulan, matahari, dan
bintang-bintang. Lalu Imam Ghazali menjelaskan bahwa semua jawaban yang
mereka berikan adalah benar. Tapi yang paling benar adalah "Masa Lalu".
Bagaimanapun kita, apapun kendaraan kita, tetap kita tidak bisa kembali ke
masa lalu. Oleh sebab itu kita harus menjaga hari ini dan hari-hari yang
akan datang dengan perbuatan yang sesuai dengan ajaran Agama.


Lalu Imam Ghazali meneruskan dengan pertanyaan yang ketiga. "Apa yang
paling besar di dunia ini?".

Murid-muridnya ada yang menjawab gunung, bumi, dan matahari. Semua jawaban
itu benar kata Imam Ghazali. Tapi yang paling besar dari yang ada di dunia
ini adalah "Nafsu" (Al A'Raf 179). Maka kita harus hati-hati dengan nafsu
kita, jangan sampai nafsu membawa kita ke neraka.


Pertanyaan keempat adalah, "Apa yang paling berat di dunia ini?".


Ada yang menjawab baja, besi, dan gajah. Semua jawaban sampean benar, kata
Imam Ghazali, tapi yang paling berat adalah "memegang AMANAH" (Al Ahzab72).
Tumbuh-tumbuhan, binatang,gunung, dan malaikat semua tidak mampu
ketika Allah SWT meminta mereka untuk menjadi kalifah (pemimpin) di dunia
ini. Tetapi manusia dengan sombongnya menyanggupi permintaan Allah SWT,
sehingga banyak dari manusia masuk ke neraka karena ia tidak bisa memegang
amanahnya.


Pertanyaan yang kelima adalah, "Apa yang paling ringan di dunia ini?".
Ada yang menjawab kapas, angin, debu, dan daun-daunan. Semua itu benar
kata Imam Ghazali, tapi yang paling ringan di dunia ini adalah
"meninggalkan Solat". Gara-gara sibuk pekerjaan kita tinggalkan solat,
gara-gara meeting kita tinggalkan solat.


Lantas pertanyaan ke enam adalah, "Apakah yang paling tajam di dunia ini?".


Murid-muridnya menjawab dengan serentak, pedang. Benar kata Imam Ghazali,
tapi yang paling tajam adalah "Lidah Manusia". Kerana melalui lidah,
manusia
dengan mudahnya menyakiti hati dan melukai perasaan saudaranya sendiri.


Jika anda mendapati adanya kebaikan dan manfaat dari artikel di atas dan
suka untuk
berkongsi dengan rakan dan kenalan, agar mereka juga mendapat ketenangan
dan menafaat maka hadiah dan forwardkan pada mereka yang anda kenali di
kalangan
sahabat dan saudara mara anda.


Ilmu akan lebih bermanfaat jika diamalkan dan diajarkan kepada orang lain
lebih mulia
dari ilmu yang diamalkan secara bersendirian.


WALLAHUALAM.
READ MORE- Soalan imam Al-Ghazali untuk difikir-fikirkan
-

Wednesday, August 18, 2010

BERINGATLAH.....22 tanda hari kiamat semakin hampir

1.    Sembahyang diabaikan (diringan-ringankan).

2.    Keinginan nafsu syahwat digalakkan dan berleluasa disebarkan melalui iklan, buku, gambar, risalah atau filem.

3.    Penjenayah menjadi pemimpin dan kebanyakannya jahil mengenai agama dan banyak memberi fatwa yang menyesatkan pengikutnya.

4.    Perkara benar menjadi salah dan salah menjadi benar. Sukar untuk membezakan perkara halal dan haram kerana yang haram dianggap halal serta sebaliknya.

5.    Berbohong menjadi satu keperluan dalam hidup dan menganggap jika tidak berbohong sukar untuk hidup senang.

6.    Membayar zakat (harta, perniagaan dan pendapatan) dianggap beban.

7.    Orang yang hidup mengikut kehendak agama ditindas dan hati mereka sentiasa merintih kerana maksiat berleluasa tetapi mereka tidak mampu mencegahnya.

8.    Turun hujan di luar musimnya dan hujan tidak memberi keuntungan kepada makhluk di muka bumi.

9.    Fenomena lelaki berkahwin dengan lelaki (homoseksual) dan perempuan berkeinginan kepada perempuan (lesbian) semakin menjadi-jadi.

10.  Perempuan menguasai lelaki dengan memakai ubat guna-guna, sihir dan amalan syaitan lain.

11.  Anak-anak mengingkari dan menderhaka ibu bapa (ibu bapa menjadi kuli dan anak menjadi tuan).

12.  Kawan baik dilayan dengan kasar, manakala musuh diberi layanan baik. Kawan disangka lawan dan musuh dianggap sahabat serta memusuhi orang yang mengajak berbuat kebaikan.

13.  Dosa dipandang ringan malah bangga melakukannya seperti zina, minum arak, bergaul bebas antara lelaki dan perempuan, meninggalkan sembahyang, mendedahkan aurat dan berjudi.

14.  Masjid dihias indah tetapi kosong, terpulau, berkunci dan banyak berlaku kecurian barang masjid yang berharga.

15.  Ramai yang sembahyang tetapi munafik dan berpura-pura. Di dalam sembahyang berjanji akan mengikut suruhan Allah tetapi di luar sembahyang melanggar perintahNya,

16.  Akan datang golongan manusia dari Barat menguasai mereka yang lemah (iman) dan ramai terpengaruh dengannya seperti mengikut cara mereka berpakaian, bergaul dan suka berpesta.

17.  Al-Quran dicetak dengan indah tetapi hanya dijadikan perhiasan dan jarang dibaca serta diamalkan kehendaknya.

18.  Amalan riba berleluasa hingga orang alim pun terjebak sama.

19.  Darah manusia tidak berharga, sering berlaku pembunuhan, peperangan dan jenayah.

20.  Penganut Islam tidak mahu mengamalkan suruhan agama dan tidak mahu membela serta menyebarkannya.

21.  Akan bertambah banyak penyanyi wanita (wanita yang tidak beriman adalah senjata syaitan yang baik).

22.  Ramai orang kaya pergi umrah dan haji dengan tujuan melancong, yang sederhana pergi untuk berniaga dan yang miskin bermaksud meminta sedekah.

READ MORE- BERINGATLAH.....22 tanda hari kiamat semakin hampir
-

Monday, August 16, 2010

Nuffnag Oh Nuffnang!!!

Salam semua///
                              
                              

   Aku tergerak utk taip sikit pasal nuffnang ni..kannya apa sebab selalu dok baca kat blog kawan2 ramai yg dah ada BE tapi aku sampai sekarang masih belom ada lg...tensionnya...
so bila la agknya nuffnang nak BERMURAH HATI nak bg aku BE ni.. x sabaq2 rasanya nak dpt BE mcm kawan2 yg lain...harap2 Nuffnang akan tunaikan permintaan aku secepat mungkin...ceeewah mcm senang2 ja nak mintak2 pulak...hehe
 Apa2 pun aku tetap amat berterima kasih pd Nuffnang yg dah bg x byk pun dah ada sikit income kat account nuffnang aku...Terima Kasih banyak2 juga pada kawan2 blogger yg x jemu2 ziarah serta click iklan nuffnang kat blog aku. Datanglah selalu, InsyaAllah aku akan balas setiap kunjungan dan clickkan kawan2 semua.
READ MORE- Nuffnag Oh Nuffnang!!!
-

Sunday, August 15, 2010

Amalan-amalan bulan Ramadhan


 
Do'a malaikat Jibril menjelang Ramadhan " "Ya Allah tolong abaikan puasa ummat Muhammad, apabila sebelum memasuki bulan Ramadhan dia tidak melakukan hal-hal yang berikut:

* Tidak memohon maaf terlebih dahulu kepada kedua orang tuanya (jika masih ada);
* Tidak berma'afan terlebih dahulu antara suami isteri;
* Tidak bermaafan terlebih dahulu dengan orang-orang sekitarnya.


Maka Rasulullah pun mengatakan Amiin sebanyak 3 kali. Dapatkah kita
bayangkan, yang berdo'a adalah Malaikat dan yang meng-amiinkan adalah
Rasullullah dan para sahabat , dan dilakukan pada hari Jumaat.



Oleh itu SAYA TERLEBIH DAHULU MEMOHON MAAFjika saya ada berbuat kesalahan, baik yang tidak di sengaja maupun yang di sengaja , semoga kita dapat menjalani ibadah puasa dengan khusyuk, diberkati dan dirahmati Allah S.W.T, insyaallah.
READ MORE- Amalan-amalan bulan Ramadhan
-

Saturday, August 14, 2010

Petua Mencuci Blender

Dlm bulan puasa ni sy rasa petua nih amat berguna utk kaum ibu dan juga nakdara yg x brapa suka ke bazar ramadan. Biasa la kan blender ni kekadang yg sama jg kita nk guna utk bermcm2 kegunaan contohnya nk mesin cabai, nk hancurkn ais kiub utk buat ais blended n kekdg tu blend buah juga..so ni dia petua utk bersihkn blender sebelum guna utk blend benda2 lain pulak



1. Masukkan sedikit air dan sedikit bahan pencuci ke dalam blender/mixer   
2. Ambil kulit telur dan masukkan sekali ke dalam blender/mixer tersebut   
3. ON kan blender/mixer anda tu sehingga beberapa ketika                 
                                                                                  
  Lihatlah hasilnya.                                                        
  Kulit telur yang anda masukkan ke dalam blender/mixer tersebut akan       
  hancur setelah anda ON blender/mixer tersebut.                          
  Kulit telur yang telah hancur itu sebenarnya berperanan sebagai           
  pemberus bagi mencuci blender anda. 
                                    
Selain blender/mixer, petua ini juga boleh digunakan untuk membasuh bekas 
minuman/botol air/kole air yang sukar untuk dibasuh.                      
Caranya ialah:                                                            
1. Masukkan sedikit air dan sedikit bahan pencuci ke dalam bekas           
  minuman/kole air                                                          
2. Masukkan kulit telur yang telah dihancurkan                             
3. Goncangkan bekas minuman/botol air/kole air sehingga kotoran hilang 


Selamat mencuba....Selamat berpuasa untuk semua Umat Islam
READ MORE- Petua Mencuci Blender
-

Astagfirullahalazim...Luangkanlah beberapa minit masa anda di sini

Kadang2 kita terpengaruh dengan, terutama crita p. ramlee yang banyak menggunakan 'MasyaAllah' pd situasi yang silap. Bayangkan jika anda forwardkan kepada lain, pahala akan terus berganda macam juga buat selling-networking, in this case, pahala yang berganda bukan duit.. 

   Didapati ramai di kalangan kita menggunakan lafaz 'MasyaAllah' ketika dgn situasi yang tidak disukai atau tidak elok, contoh terlihat gambar2 censored atau bila anak2 kita buat perangai nakal.
  Sebenarnya istilah 'MasyaAllah' bermaksud
ALLAH THE ALMIGHTY atau ALLAH YANG MAHA AGUNG.
  Mengikut buku 'What Do Say' by Kathyn Abdullah, kita menggunakan istilah
'MasyaaAllah' bila kita melihat 'something nice' seperti melihat bayi/kanak-2 yg comel, ketika menjamah makanan yang sedap, terbau wangi-wangian dan sebagainya.  
 
   Jadi pengunaan MasyaAllah ketika berhadapan dgn situasi yg tidak elok adalah salah dan tidak digalakkan. Yg patut kita lafaz ialah '
Astagfirrullahhalazim' (Aku memohon ampun kepadamu Ya Allah) ataupun 'Innalillah' (Kepada Allah kita kembali).
  Tolong sebarkan & sampaikan kepada sesiapa saja yg masih belum sedar perkara ni.
READ MORE- Astagfirullahalazim...Luangkanlah beberapa minit masa anda di sini
-

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Pages