- macam2macamadadisini.blogspot.com
Free Auto Backlink

macam-macam ada di sini

Assalamua'laikum semua///


Terima Kasih kepada semua visitor & follower yg tak jemu2 singgah kat blog saya ni....lawatlah selalu, InsyaAllah saya akan melawat semua visitor & follower saya setiap hari. Terima kasih sekali lagi

alang2 dah singgah, follow jelah!!!

Create your own banner at mybannermaker.com!
Copy this code to your website to display this banner!

Al-Quran

Sunday, October 24, 2010


BOOTH berdiri di hadapan Big Ben di Medan Parlimen London
ketika tunjuk perasaan membantah Akta Jenayah Terancang 2005 yang baru.

Dapat hidayah ketika kunjungi masjid

LONDON: Adik ipar bekas perdana menteri Britain Tony Blair yang juga penyiar dan wartawan Lauren Booth, 43, mengumumkan beliau memeluk Islam enam minggu lalu selepas mendapat hidayah.
Lauren, adik tiri kepada isteri Blair, Cherry, berkata beliau kini memakai hijab ketika keluar rumah, bersolat lima kali sehari dan pergi ke masjid setiap kali mempunyai kesempatan.
“Saya tidak lagi makan daging babi atau minum arak. Saya juga membaca al-Quran setiap hari dan kini sudah sampai ke halaman 60. Sudah 45 hari saya tidak meneguk arak, paling lama dalam tempoh 25 tahun.

“Ajaibnya, sejak memeluk Islam saya langsung tidak teringin menyentuh arak, sedangkan sebelum ini saya akan minum sekurang-kurangnya dua gelas setiap hari,” katanya yang dipetik akhbar Daily Mail.

Lauren berkata beliau memperoleh ‘pengalaman suci’ ketika mengunjungi Masjid Fatimah al-Masumeh, yang menempatkan makam Fatimah al-Masumeh, adik Imam Reza, imam kelapan penganut Syiah daripada keturunan Saidina Ali, di Qom.

“Tiba-tiba saja saya berasa tenang dan gembira. Sejurus tiba di Britain, saya terus mengambil keputusan memeluk Islam,” katanya.
Mengenai kemungkinan untuk memakai burqa atau penutup muka, Lauren tidak menafikan akan berbuat demikian pada masa depan.

“Siapa tahu ke arah mana dan hala tuju mana Islam akan membawa saya seterusnya?” katanya.

Lauren sebelum ini diketahui sebagai seorang yang bersimpati dengan Islam dan menghabiskan banyak masa bertugas di Palestin.

“Saya kagum dengan keteguhan dan keindahan agama ini,” katanya apabila ditanya mengenai Islam. – Agensi
READ MORE-
-

Tuesday, August 31, 2010

Selamat HAri Lahir Baby Damia & Selamat Merdeka!!!

Salam semua///


Hari ni 31/08/2010 genaplah umur baby Damia 3 thn...dan juga hari Kemerdekaan Malaysia yg ke-53...
saya bersyukur saya kerana menyambut hari lahir baby Damia kali ke-3 berturut2 dlm bulan Ramadhan. Disamping meneruskan ibadah puasa sempat juga celebrate birthday damia secara simple ( x membazir sbb x mau ikut setan terutamanya dlm bulan yg mulia ni).....

Dua tiga hari lepas Damia ada dpt kad Birthday dari Gomen sempena salah seorang anak Merdeka sbb lahir hari merdeka...dia punya la seronok dok canang yg birthday dia dah dekat dah, so hari ni punya la seronok sbb ramai saudara mara yg dok sms n call dia dok wish Happy Birthday....biasa la kan kanak2 mesti la seronok..dpt lak hadiah bear besaq dr tok dia...tidoq pun pelok sakan la bear tu...

Sekali lagi Happy Birthday Baby Damia yg ke-3 & Happy Merdeka Day yg ke-53
Semoga kita semua dipanjangkan umur dan dimurahkan rezeki. Serta sentiasalah kita menjadi hambaNya yg sentiasa bersyukur atas segala2nya.

READ MORE- Selamat HAri Lahir Baby Damia & Selamat Merdeka!!!
-

Pokke / Tekek - Mai pakat2 cari duit raya!!!

Dah heboh dah pasai pokke atau ada yg panggil tekek yg dikatakan hempedunya dpt mengubati penyakit aids atau melawan virus HIV. Hrganya setakat yg sy dpt tau 300gram mencecah puluhan ridu ringgit malah berita terbaru dari area Kuala Muda ada yg dh dpt jutaan ringgit dgn menjual seekor pokke seberat 3kg lebih...betul ke?

harga terkini:

300gram     -  ~RM 60k
1kg             - ~ RM 1j
3kg             -  ~RM 4j
3kg keatsa  -  >RM 4j

Kalau dpt tangkap boleh contact saya, Man : 0195239516


                                                  

kalau sy jumpa pun sy nak try jual jugak sbb adik sy kata dia boleh contact buyer...
jom kita pakat2 cari...hehe...

ni dia link yg sy dpt dr youtube satu lagu khas utk pokke nih atau play kat bwh ni..

video



READ MORE- Pokke / Tekek - Mai pakat2 cari duit raya!!!
-

Friday, August 27, 2010

Haram GREEN Soya bean drink from YEO's dan FANTA APPLE

Assalamualaikum///



GREEN BEAN SOY DRINK . Kali ini saya nak sentuh ttg 
minuman ringan keluaran Yeo Hiap Seng, jenama salah satu 
pembekal minuman ringan yg tak asing lagi di rantau ini 
khususnya Singapura dan Malaysia. 


Pernahkah anda dengar ttg keluaran produk minuman YHS 
yg terkini, khususnya minuman kacang soya fusion dgn 
kacang hijau? Jika anda di Singapura, harap2 baca 
dulu ya, bahan-bahan yg terkandung dalam minuman ini.
Semasa saya ke salah sebuah pasaraya tempatan, terpandang
saya ke arah minuman ini yg saya fikir adalah salah satu lagi
keluaran terbaru YHS. Iyerlah, apalah bahan yg nak dibubuh 
dlm minumankan? So I pick up one and brought to office. 
Tapi, bila saya baca ingredientsnya........



Apa ke benda ni? Rupa-rupanya E471 is derived from pig.
MasyaAllah, dah takde lagi ke sumber yg baik, yg murni, 
darimana pihak pengeluar nak dapatkan bahan atau sumber 
utk membuat produk minuman mereka???? Tidakkah mereka
peka dgn pengguna2 Islam yg sememangnya ramai telah terbiasa 
dgn minuman yg mereka bekalkan atas jenama YHS??? 

Belek punya belek.....hah, patutlah. Minuman ni diperbuat di negara 
yg dah mmg dah tersohor bubuh melamine dalam susu!! apapun, 
saya sekedar berkongsi info dan diharap sesiapa yg teringin nak merasa 
minuman jenama YHS " Green Bean Soy Drink ", lupakan sajalah niat
anda tu. Tak berbaloi bahan yg haram jika memasuki dlm tubuh badan 
kita ni!! Harap dapat sebarkan info ini terutama sekali kpd anak-anak 
kita yg mungkin kurang arif ttg perkara ini. 

Dan yg lagi satu.....Do not drink FANTA APPLE, as it contains
(E211, E224) Fat of Pork(PIG) 
READ MORE- Haram GREEN Soya bean drink from YEO's dan FANTA APPLE
-

Thursday, August 26, 2010

A Petai a day keeps the doctor away



                                           ADVICE FROM UKM MEDICAL DOCTOR


Little did you know ...... after reading THIS, you'll NEVER look at petai in the same way again!
Petai contains three natural sugars -sucrose, fructose and glucose. Combined with fiber, petai gives an instant, sustained and substantial boost of energy. Research has proved that just two servings of petai provide enough energy for a strenuous 90-minute wor kout.. No wonder petai is the number one fruit with the world's leading athletes. But energy isn't the only way petai can help us keep fit. It can also help overcome or prevent a substantial number of illnesses and conditions, making it a must to add to our daily diet.

Depression: 
According to a recent survey undertaken by MIND among people suffering from depression, many felt much better after eating petai. This is because petai contain tryptophan, a type of protein that the body converts into serotonin, known to make you relax, improve your mood and generally make you feel happier.

PMS(premenstrual syndrome): 
Forget the pills - eat petai. The vitamin B6 it contains regulates blood glucose levels, which can affect your mood.

Anaemia: 
High in iron, petai can stimulate the production of haemoglobin in the blood and so helps in cases of anaemia.

Blood Pressure:
This unique tropical fruit is extremely high in potassium yet low in salt, making it perfect to beat blood pressure. So much so, the US Food and Drug Administration has just allowed the petai industry to make official claims for the fruit's ability to reduce the risk of blood pressure and stroke.

Brain Power : 
200 students at a Twickenham (Middlesex) school were helped through their exams this year by eating petai at breakfast, break, and lunch in a bid to boost their brain power. Research has shown that the potassium-packed fruit can assist learning by making pupils more alert.
Understand that bananas contain lot of potassium too so eat more banana. Just look at those monkeys, they are really active, alert, smart and cunny too!!

Constipation:
High in fiber, including petai in the diet can help restore normal bowel action, helping to overcome the problem without resorting to laxatives.

Hangovers: 
One of the quickest ways of curing a hangover is to make a petai milkshake, sweetened with honey. The petai calms the stomach and, with the help of the honey, builds up depleted blood sugar levels, while the milk soothes and re-hydrates your system.

Heartburn:
Petai has a natural antacid effect in the body, so if you suffer from heartburn, try eating petai for soothing relief.

Morning Sickness :
Snacking on petai between meals helps to keep blood sugar levels up and avoid morning sickness.

Mosquito bites :
Before reaching for the insect bite cream, try rubbing the affected area with the inside of the petai skin. Many people find it amazingly successful at reducing swelling and irritation.

Nerves: 
Petai is high in B vitamins that help calm the nervous system.

Overweight: 
Studies at the Institute of Psychology in Austria found pressure at work leads to gorging on comfort food like chocolate and crisps. Looking at 5,000 hospital patients, researchers found the most obese were more likely to be in high-pressure jobs. The report c oncluded that, to avoid panic-induced food cravings, we need to control our blood sugar levels by snacking on high carbohydrate foods every two hours to keep levels steady.

Ulcers: 
Petai is used as the dietary food against intestinal disorders because of its soft texture and smoothness. It is the only raw fruit that can be eaten without distress in over-chronicler cases. It also neutralizes over-acidity and reduces irritation by coating the lining of the stomach.

Temperature control :
Many other cultures see petai as a "cooling" fruit that can lower both the physical and emotional temperature of expectant mothers. In hoiland, for example, pregnant women eat petai to ensure their baby is born with a cool temperature.

Seasonal Affecti ve Disorder (SAD) : 
Petai can help SAD sufferers because they contain the natural mood enhancer, tryptophan.

Smoking: 
Petai can also help people trying to give up smoking. The B6, B12 they contain, as well as the potassium and magnesium found in them, help the body recover from the effects of nicotine withdrawal.

Stress: 
Potassium is a vital mineral, which helps normalize the heartbeat, sends oxygen to the brain and regulates your body's water balance. When we are stressed, our metabolic rate rises, thereby reducing our potassium levels. These can be rebalanced with the help of a high-potassium petai snack.

Strokes: 
According to research in "The New Engla nd Journal of Medicine, " eating petai as part of a regular diet can cut the risk of death by strokes by as much as 40%".

Warts: 
Those keen on natural alternatives swear that if you want to kill off a wart, take a piece of petai and place it on the wart. Carefully hold the petai in place with a plaster or surgical tape!

So, as you can see, petai really is a natural remedy for many ills. When you compare it to an apple, it has four times the protein, twice the carbohydrates, three times the phosphorus, five times the vitamin A and iron, and twice the other vitamins and minerals... It is also rich in potassium and is one of the best value foods around. So maybe its time to change that well-known phrase so that we say, "A Petai a day keeps the doctor away".

By : Hafizi Ibrahim, Jabatan Pembangunan, USM Kampus Induk, Penang. 

READ MORE- A Petai a day keeps the doctor away
-

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Pages